Rólunk

A JÁSZTÁNC ALAPÍTVÁNY 2014-ES ÉVÉNEK FŐ CÉLKITŰZÉSEI
  • Felkészülés országos minősítő műsorra
  • A XX. Jász Világtalálkozó táncos programjának szervezése
  • A Nemzeti Művelődési Intézet civil kapcsolati projektjének teljesítése
  • Utánpótlás csoportol bővítése, feltöltése, tanítása, táncházak szervezése
  • Szakmai továbbképzések, táborok, játszóházak színvonalas kivitelezése
  • Határokon túli magyar kapcsolatok erősítése

Kérjük támogassa munkánkat adója 1%-ával!

Adószámunk: 18825798-1-16

A JÁSZTÁNC ALAPÍTVÁNYRÓL

A Jásztánc Alapítványt 1995-ben hívta életre 10 jászapáti lelkes fiatal felnőtt.

Alapító okiratában foglalt célja: a paraszti tánc- és zenei folklór hagyományainak felkutatása, ápolása, a táncos szokások, népviseletek, néphagyományok megőrzése az utókor számára, valamint a néptánc népszerűsítése, nemzeti hagyományaink megismertetése hazai és külföldi rendezvényeken egyaránt.

     A tánc és ének tanulás mellett kézműves foglalkozások is tarkítják a tevékenységüket. A foglakozások fő vonulata szintén a jászok és kunok jellegzetes népművészetének bemutatása. Emellett a népművészet népszerűsítése, tananyagokba való bevonása, a természetes anyagok megismertetése is fontos a fiatal nemzedék számára.

Támogatja az alapítvány a kisgyermekes szülőknek és gyermekeknek szervezett baba-mama dúdoló foglalkozásokat, ahol már néhány hónapos kortól népi mondókákkal, népdalokkal, népi szokásokkal találkoznak a gyermekek. Bababarát környezet kialakításáért is sokat teszünk.

A Jásztánc fontos feladatának tartja a lokálpatrióta, tevékeny, saját környezetét megbecsülő, közösségekben gondolkodó fiatalok felnevelését a Százszorszép, Kökörcsin és Hétszínvirág csoportjaiban. Gondol az idősebb generáció tagjaira is az Öreg Táncosok Baráti Körében.

Hagyományápoló, közösségformáló tevékenységére nagy szükség van az oktatási és kulturális attrakciókban szűkölködő, többszörösen hátrányos Alsó-jászsági járás településein, ahol kistérségi tevékenységét roma gyerekek és munkanélküliséggel küzdő, létminimum alatt élő családok fiataljaira is kiterjeszti.

Az alapítvány legfőbb támogatói : Jászapáti Város Önkormányzata, valamint magánszemélyek, akik jövedelemadójuk 1 %-nak felajánlásával, célzott adományaikkal és sok-sok önkéntes munkával hozzájárulnak eredményesebb működéséhez.

NYERTES MINI-PROJEKT PÁLYÁZATOK

Jásztánc Alapítvány
Tárgy: Jászapáti központ közösségfejlesztése
Megvalósítás helye, ideje: 2014.03.24-2014.05.31.
Játszó- és foglalk. házak, Művészetek Háza, Damjanich úti sportpálya
Hagyományőrző közösségi rendezvény, táncoktatás, Művészetek Háza
Jász kiállítás, megnyitó ünnepség előadással, Közösségi Ház
Támogatás összege: 1.615.650 Ft