Alkotók

A Jászágói Népdalkör 1995-ben alakult. Céljuk, hogy felkutassák, megőrizzék a Jászság népdalkincsét, régi idők dalait. Arra vállalkoztak, hogy e kincseket átadják az utókornak. Rendszeresen szerepelnek a községi rendezvényeken. Megalakulásuk óta részt vesznek a Dalos és Jász Világtalálkozókon.

Eredményeik:

 • 1996-ban elnyerték a Jászok vándorserlegét. Részt vettek a Néprajzi Múzeumban a jászok és kunok közös ünnepén.
 • 1997-ben ezüst minősítést nyertek. 1998-ban a Jászágón megrendezett VI. Jászok találkozóján Arany Fokozatot értek el.
 • 2000-ben VIII. Jászsági Dalostalálkozón arany fokozatot értek el.
 • 2004-ben a XII. Dalostalálkozón a Jászok Egyesületének vándorserlegét nyerték el.
 • Hangjukat hangkazetta és CD lemez is őrzi.

Vezetője 2011-től Kovács Zoltánné Lajos Krisztina népdalénekes.

2012-ben KÓTA Térségi Minősítőn KIVÁLÓ fokozatot értek el.

2011. szeptembere óta Kiscsillag Népdalkör néven 10-12 gyermekkel utánpótlás csoport is működik! Ők is rendszeres szereplői a községi rendezvényeknek, világtalálkozóknak, bemutatva dalkincsünk szépségét, gazdagságát.

A dalkört Sándor Gabriella alapította 1977-ben, Faragó Jánosné Anci néni tanár, néprajzkutató támogatásával „Csörsz” együttes néven. 1980-tól Banka Sándorné vette át a csoport vezetését és ettől kezdve Rozmaring Pávakör néven folytatták a további népzenei működést. Eleinte többnyire a helyi rendezvényekre hívták a pávakört, később rendszeres fellépői voltak a megyei dalos találkozóknak, Jász Világtalálkozóknak, a környező települések kulturális eseményeinek, ünnepi rendezvényeinek. Többször volt a helyi Petőfi Sándor Művelődési Házban önálló estjük, amely igen látogatott volt. Utolsó minősítési fokozatuk országos ezüst minősítés. A művészeti csoport 1997-ben ünnepelte 20 éves fennállását, ez alkalommal Jászárokszállás Városért kitüntetést kapott a város önkormányzatától.

2013-tól vezetőjük Kovács Zoltánné Lajos Krisztina Vass Lajos, KÓTA Nagy-díjas népdalénekes, jelenlegi tagságuk 20 fő, mely 2 tag által 1977-től folyamatos működést jelent. Fiatalok, és örökifjak szívesen járnak a Rozmaring Népdalkörbe, a helyi, környékbeli és tágabb környezetük népdalai tanulásának, kutatásának, a fiatalabb generációkkal való megszerettetésének szentelve a rendszeres dalköri próbákat. Az elmúlt év kiemelkedő eseményei voltak a ’48-as vacsorán, a Város Napján, a Jász Világtalálkozón, az újiregi testvértelepülésen, a jászberényi Nagyboldogasszony templomban, a Katolikus Bálban, az adventi templomi közös éneklésen való szereplések. 12-szer álltak színpadra népdalkincsünk szépségeit közvetítve.

A csoport megalakulásától kezdve a Petőfi Sándor Művelődési Ház művészeti csoportja, támogatóik a Város Önkormányzata, Petőfi Művelődési Ház, Jászárokszállás és Vidéke Takarékszövetkezet, Papp-Agro Kft.

Kovács Zoltánné Lajos Krisztina vagyok, Kerekítő baba-mama foglalkozásvezető, népdalénekes, környezetgazdálkodási agrármérnök, mérnök-tanár és óvodapedagógus főiskolás hallgató. Jelenleg Jászberényben, Jászárokszálláson és alkalmi rendezvényeken tartok Kerekítő Mondókás Mókát, Kerekítő Tippentőt és Bábos Tornát. A foglalkozásra élő hangszerjátékkal, népi hangszerekkel, furulyaszóval, népi ölbeli játékokkal, népdalokkal, jeles napi foglalkozásokkal várom a családokat hetente.

Fényképes szakmai életrajzomat erre a linkre kattintva tekintheti meg, az oldalon lefelé görgetve.

További részletek, TV és rádióriportok rólunk a www.kerekito.hu honlapon találhatóak.

Szeretném figyelmébe ajánlani a hagyományos paraszti kézművesség továbbadásának általunk választott és gyakorolt, az érdeklődők számára elsajátítható, illetve a laikus közönség által kipróbálható tárgyalkotó népi kultúránk néhány olyan válfaját, mellyel az elmúlt években már több települési rendezvényen sikert arattunk, közelebb hozva a ma emberéhez, – gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt – elődeink szerves kultúrájában rejlő alkotó örömöt, a kikapcsolódásnak, a kreativitásnak egy igényes és szép formáját!

Tarisznyás Műhelyünk kínálata:

 • Hagyományőrző népi kézműves játszóházak
 • Gyermek kézműves táborok
 • Kosárfonó szakkörök, foglalkozások
 • Kiállítások, mesterség bemutatók
 • Fűz népi játéktér rendezvényekre
 • Kerekítő, baba-mamás foglalkozások
 • Népi játék,- néptánc foglalkozások
 • Népi ének tanítás, dalkörvezetés
 • „Síppal, dobbal…” hangszeres énekes gyermekfoglalkozások

Elérhetőségeink:
info@tarisznyasmuhely.hu
tel: 20 / 579 7178
Honlapunk:
www.tarisznyasmuhely.hu
Facebook oldalunk:
www.facebook.com/tarisznyasmuhely

A Parázs Hagyományőrző Együttes 2000 májusában alakult. Elsősorban helyi kultúránk újraélesztéseként harminc év elteltével akkori táncosok és zenészek hívták életre a Parázs Hagyományőrző Együttest. Időközben a bennük „parázsló” hagyományszeretet a mai fiatalabb nemzedékeket is lángra lobbantotta, így a kezdeti 6 főből 2007-re 34 fős együttes alakult, amely 2005-től egy az együttest is magába ölelő, bejegyzett Parázs Hagyományőrző Egyesületként működik.

Célunk a magyar paraszti népzenei és néptánc hagyományok szépségének bemutatása és megszerettetése, hogy az újra közösségteremtő erőt jelentsen és a mindennapi élet szerves részévé válhasson. A saját jászsági hagyományainkon kívül örömmel mutatjuk be más népcsoportok, települések dalait és táncait is.

Az eltelt 10 esztendő alatti sikeres szerepléseink – Szentendrei Szabadtéri Múzeum, budapesti Láng Művelődési Központ, Jász-Világtalálkozók, Jászárokszállás és a környező települések városi, falusi, ünnepi rendezvényei, az ország más pontjain való szereplések Mátraszentimrétől Abonyon át Újiregig, a lengyelországi Tarlow-i külföldi út a szélesebb körű elismerést is meghozták az együttes számára.

Hagyományt teremtettünk Jászárokszálláson az évente kétszer megrendezésre kerülő Parázs-napi Játszó-Tánc-Ház programunkkal, ahol több 100 gyermek és felnőtt tartalmas időtöltéséről, ismeretszerzéséről gondoskodunk, valamint a Parázs-Esték rendezvénysorozatunkkal, ahol a néphagyomány jegyében olyan vendégelőadók tiszteltek meg előadásukkal minket, mint Berecz András, Maczkó Mária, Szabó András, Agócs Gergely, Pál István, Juhász Zoltán és az Egyszólam Együttes, Üsztürü Zenekar, Kóka Rozália, vagy Molnár V. József.

Gyermekkoromtól szeretem a néphagyományt, a táncot, a népdalokat. Kislányként felfigyeltek zenei tehetségemre, versenyeken előkelő helyezéseket, mai napig elismeréseket érek el.
Egyetemi tanulmányaim befejeztével Jászárokszállásra kerültem a Dél-Alföldről, és férjemmel szép nagycsaládot alapítottunk. Családi életünket továbbra is kíséri a néphagyomány tisztelete, szeretete. Férjemmel rendszeresen tartok játszóházakat, kézműves foglalkozásokat. Aktív néptáncosként néptánc, népi játék szakköröket, énekesként dalköröket vezetek. A gyöngyösi Virtus Néptáncegyüttesben, valamint a jászárokszállási Parázs Együttesben rendszeresen szerepelek énekesként, táncosként.

Népzenei tudásomat a Hagyományok Háza népdalos mesterkurzusain mélyítem, kamara néptáncegyüttesben rendszeresen kapok énekesi feladatokat.

2012-ben és 2013-ban részt vettem a Népművészet Ifjú Mestere pályázaton, a Fölszállott a páva vetélkedőn, térségi és országos KÓTA minősítést szereztem a Jászágói Asszonykórussal és egyéni előadóként kiváló és arany nívódíj fokozatban. 2013 őszén KÓTA Nagydíj birtokosa lettem az egri országos népzenei gálán.

Mesteremnek és küldetésemnek tekintem a magyar népdal hiteles közvetítőit és közvetítését, hogy az ének újra közösségteremtő erővel szolgáljon, az esztétikum, a lelki oldások-kötések magas fokú megnyilvánulása lehessen a mai kor emberének is.